Рехабилитация

Кинезитерапевт Атанас Джемперлиев рехабилитира пациенти с неврологични, ортопедични и травматични заболявания.

дискова херния, радикулит, дископатия, неврит/невралгия, полиневропатия, плексит, кифоза, лордоза, болест на Бехтерев, гонартроза, коксартроза, периартрит, деформация на ходило, остиофити (шипове), тендовагинитувредени кръстни връзки на коляно, навехнат глезентравма на четириглав бедрен мускул, разтежение на прасец и мускулна треска.

Най – често срещани заболявания и оплаквания в практиката.
Болка.Най- често срещаното оплакване на пациентите е болката. Тя може да се прояви на различни места, да обхване гърба (кръста, шията, торакалната област) В зависимост от заболяването, може да ирадира по крайниците (ръце, крака). Усещането за болка може да бъде леко ( изразяващо се в дискомфорт) умерено до силно с неспособност за движение в определен сегмент.
Изтръпване по крайниците. При неврологични заболявания, някои пациенти се оплакват от изтръпване в областта на ръцете.
Мускулна слабост. Често се случва в следствие от заболяване, да настъпи мускулна слабост. Най- често се засягат долните крайници (краката) Страдащите се оплакват от бърза умора. При сантиметрия се установява разлика в обиколката на двата крайника. Когато настъпи мускулна слабост в ръцете, пациентите често започват да изтърват предмети. Дейностите от ежедневния живот стават по – трудни за изпълнение.
Контрактури ( ограничени движения) Ограничените движения нарушават дейността. Етиологичните фактори са: имобилизация за дълъг период от време, неправилно проведена рехабилитация, следоперативни интервенции, мускулен гард (предизвикан от силна болка), нарушение в тонуса на мускулатурата ( мускулен дисбаланс) вродени и придобити костни деформации и др.
Оток. Той се получава при застои на телесни течности. Нарушена е трофиката на засегнатото място. При оглед е подуто.

Неврологични заболявания налагащи рехабилитация:

ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Рехабилитация при ДИСКОВА ХЕРНИЯТова е състояние, при което се нарушава структурата на интервертебралните дискове – разкъсва се външния фиброзен пръстен и това позволява желеподобното ядро да се деформира и да промени своето положение. Дискова херния може да се прояви на различни нива по гръбначния стълб, но най-често се засягат лумбалните и цервикалните дискове . Честотата на случаите с доказана дискова херния се повишава все повече по ред причини. Болката в гърба или в кръста е основен симптом. В зависимост от тежестта на хернията оплакванията са различни. Те могат да се обобщят в:
Остра болка в зоната на дисковата херния
· Болка и изтръпване провеждащо се към ръцете, гърба или долните крайници и ходилата
· Мускулни спазми и намалена кожна сетивност в зависимост от засегнатата зона
· Болка усилваща се при кашлица, физическо натоварване и смях
· Нарушения на уриниране и дефекация при лумбални дискови хернии
· Нарушения на сексуалните възможности
· Слабост и силна хипотрофия на мускулите в по-късен етап
· Нарушения на походката и изправеното телосложение.

РАДИКУЛИТ

Рехабилитация при РАДИКУЛИТРадикулитът е възпаление на коренчетата на периферните нерви излизащи от гръбначния стълб. Това е едно от най-честите заболявания на периферна нервна система. Болестта често е причинена от химически процеси, дразнене, възпаление на междупрешленните дискове или механични компресии.Нервните корени на гръбнака могат да се засегнат от бактериални или вирусни инфекциозни заболявания.Радикулит може да възникне и поради травма на корените, общо охлаждане на организма, нарушената обмяна на веществата, спазъм на мускулите и др. Симптомите са разнообразни и могат да бъдат обединени в три групи:
• болка – възпалените нерви предизвикват постоянна или периодична , остра или тъпа, локална болка.
• нарушена чувствителност – вследствие на компресия на нервните коренчета се нарушава провеждането на нервните импулси. Усеща се парене, изтръпване и боцкане в крайниците.
• слабост в мускулите и двигателни нарушения – притискането на нервните коренчета и затрудненото движение на нервните импулси водят до нарушения в работата на мускула, а при продължителност на това състояние и до възникване мускулна атрофия.
• В зависимост от мястото на развитие се различават следните форми:
• шиен радикулит – болката е локализирана в областта на тила и шията. При въртене и накланяне на главата, кихане и кашляне тя се усилва. Може да бъде придружена и от световъртеж, нарушения на слуха, поклащане при ходене и други признаци вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка.
• шийно-рамен радикулит – болката е локализирана в областта на шията, рамото, лопатката и ръцете. При движение на ръцете, обръщане на главата, кашляне и кихане тя се усилва;
• гръден (торакален) радикулит– болката обхваща областта на гръдния кош – междуребрието, на пристъпи, като се усилва при движение или дълбоко вдишване на въздух;
• тазово-кръстен радикулит – най-често срещаният, има тенденция за хронично протичане и рецидиви. Болките са разнообразни по характер, локализират се в тазово-кръстната област и по дължината на седалищния нерв (в седалищния мускул, задната повърхност на бедрото, петата). Усилват при движение, ходене и накланяне на тялото.

ДИСКОПАТИЯ

Рехабилитация при ДИСКОПАТИЯНе подценявайте дегенеративните изменения в областта на гръбначния стълб!
Гръбначният стълб е основната механична опора на тялото. Дископатията, както и дисковата херния, се образуват най-често в шийната и лумбалната област на гръбначния стълб, заемат най-голям процент от заболяванията на периферната нервна система. Наблюдава се дегенерация на хрущялния диск под влияние на външни пренатоварвания и възрастови изменения. Гъбестото вещество (нуклеос) от вътрешността на прешлена загубва своята еластичност, намалява по обем и дори може да калцифицира. Постепенно настъпват изменения във фиброзната дъга, връзките и телата на прешлените. Вторично се засягат и междупрешленните стави, като междупрешленното пространство силно се стеснява.С времето възникват деформации – лумбална хиперлордоза (огъване в кръста над нормалното), торкална хифоза (оформяне на гърбица), сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб). Причините за развитие на дископатия са доста разнородни, но в основата стои нецелесъобразният начин на живот, съчетан със стреса от интензивното ежедневие.

НЕВРИТ/НЕВРАЛГИЯ

Рехабилитация при НЕВРИТНевралгията е заболяване на сетивните и смесени нерви, при което липсват анатомични изменения в тях, а клинично се изявява с възбудна симптоматика: изтръпване и болки.
Невритът се свързва с възпалителна реакция на нерви, при тях се откриват структурни изменения в нерва, а клинично се наблюдават не само възбудни /болки, изтръпвания/, но и отпадни сетивни и двигателни рефлекси и трофични прояви.
Нервите са тези структури на тялото, чрез които получаваме усещания. Нервите са изградени от неврони – основни клетки на нервната система, и като всяка друга част на тялото, те са изложени на различни заболявания. Когато един нерв е засегнат от заболяване, неговата функция може да е нарушена в различна степен. Това се изразява в промяна в чувствителността, абнормална чувствителност или нарушена мускулна активност. С термина неврит най-често се описва възпалението на нерв или група от нерви, причинено от различни състояния. Често при неврит има болка, промяна в чувствителността, слабост, изтръпване, парализа. Невритът, заедно с други заболявания на периферните нерви, събирателно се означават като невропатии.
Неврит – Видове
Според броя на засегнатите нерви се различават :
· Мононеврит – налице е възпаление на един нерв;
· Полиневрит – засегнати са повече нерви в тялото.
· Брахиален неврит – неврит на мишничния нерв;
· Интеркостален неврит – неврит на междуребрените нерви;
· Улнарен неврит – засегнат е нерв на предмишницата;
· Лумбосакрален неврит – засегнат е нерв в областта на пояса и седалището.
· Вестибуларен неврит – засегнат е вестибуларният нерв.
От всички фактори, водещи до неврит, най-често срещани като причина за заболяването са състояния, водещи до нарушение в кръвоснабдяването на нерва и дефицит на някои хранителни вещества.
Симптомите при неврит зависят от локализацията на засегнатите нерви. Най-честите симптоми при неврит са:
Болка – най-често пробождаща;
Мускулна слабост (парези);
Парестезия (абнормална сетивност) – поява на усещания под форма на мравучкане или изгаряне.

ПОЛИНЕВРОПАТИИ

Рехабилитация при ПОЛИНЕВРОПАТИИПолиневропатията представлява възпалително заболяване на периферната нервна система.При него могат да бъдат увредени коренчетата на нерва, непосредствено след излизането им от гръбначния мозък /радикулити/, на нивото на големите нервни сплитания /плексити/ или периферните нерви /неврити/. При засягане на повече от един нерв се касае за полиневрит.
Най-често възпалението се причинява от вируси и локални инфекции. Болните от диабет и хронично употребяващите алкохол нерядко страдат от увреда на периферните нерви. Честа причина за увреда на коренчетата, непосредствено при излизането им от гръбначния мозък са шипове на отделни прешлени, прекарани счупвания в областта на гръбнака, дискова херния и др.В зависимост от мястото на засягането болните се оплакват от болки, които започват встрани от прешлените и се разпространяват към шията, гръдния кош, ръцете или краката. При засягане на повече нерви са налице болки – спонтанни и такива при натиск в областта на съответните нерви. Наблюдава се променлива чувствителност.

ПЛЕКСИТИ

Рехабилитация при ПЛЕКСИТИНервните сплитове (сплетения, плескуси) се образуват при обединението на няколко гръбначно-мозъчни нерва, при което след преразпределението на отделните влакна се дава началото на периферните нерви. В човешкия организъм се формират шиен или цервикален, раменен или брахиален, поясен или лумбален и кръстцов, сакрален нервен плексус. Последните два обикновено се обединяват като лумбосакрален. Нервите, излизащи от плексусите могат да бъдат чисто сензорни, т.е. да отговарят за различните видове сетивни възприятия, да бъдат чисто моторни – т.е. да са инервират само мускулите, или да са смесени. Отделно в състава на нервните влакна има и такива, принадлежащи на вегетативната нервна система и упражняващи функция като контрол над съдовете, потната секреция и др. Няколко са характерните симптоми при плекситите. На първо място това е болката. Тя е остра, силна, спонтанна и палпаторна, ограничаваща двигателните възможности. Впоследствие се появяват налице и смущения от сетивно и моторно естество. Не рядко симптомите са съвсем дискретно проявени.

Ортопедични и травматични заболявания налагащи рехабилитация

Гръбначни изкривявания

Рехабилитация при Гръбначни изкривяванияГръбначният стълб е един от най-важните компоненти на човешкото тяло. Той ни осигурява гъвкавост и действа като амортисъор, който поглъща всички стресови натоварвания, на които сме подложени ежедневно. Съществуват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.
Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (латерално) т.е. на ляво или на дясно. Счита се за най-сериозния вид деформация. Обикновено се получават допълнителни кривини по гръбнака, тъй като тялото се стреми да се стабилизира, както и накланяне на главата, раменете и таза в противоположни посоки. Когато водещата кривина е отдясно, сколиозата се нарича декстросколиоза, а когато е наляво се нарича левосколиоза. Сколиозата може да се намира в различните области на гръбнака. Тя е причина за дисбаланс на мускулите на гърба и най-вече в еректорите (мускулите, които ни поддържат изправени), което от своя страна води до постоянно напрежение в тях. В зависимост от степента на деформация (градуса на изкривяването) може да се получат и структурни изменения на целия гръбнак, намаление на неговата дължина (което води до скъсяване на ръста), както и видим дисбаланс в симетрията на тялото. Заболяването бива вродено или придобито.
Придобитите сколиози могат да са:
• в следствие на прекаран рахит (рахитични)
• в следствие на неправилна стойка в училище или на работа
• в следствие на дисбалнс в работата на гръбните мускули
• в следствие на травма, претърпяна операция или тежко заболяване

Кифоза

Кифозата е деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до появата на гърбица (както и на скъсяване на дължината на гръбнака). Кифозата също може да бъде вродена или придобита. В повечето случаи вродената е по-тежката форма на заболяването и е придружена със структурни изменения на гръбнака.

ЛОРДОЗА

Рехабилитация при ЛОРДОЗАЛордозата е изкривяване на гръбнака в неговата лумбална област (кръста), като прешлените са извити към корема. При тази деформация се усещат болки в областта на кръста и дискомфорт при седене в правилна позиция, чисто визуално се получава изпъкване на корема. Най-честа причина за лордозата е неправилна позиция на тялото и слаба абдоминална мускулатура или твърде скъсена мускулатура на кръста, а заболяването може да бъде и вродено. Структурни изменения на прешлените не се наблюдават толкова често, колкото при сколиозата и кифозата.

Важно е да се знае, че гръбначните изкривявания в повечето случаи са лечими, но също така повечето хора не знаят че ги имат, така че ако имате съмнения, най-сигурният начин е просто да се консултирате с кинезитерапевт.

Болест на БЕХТЕРЕВ ( Анкилозиращ спондилит )

Рехабилитация при Болест на БЕХТЕРЕВ ( Анкилозиращ спондилит )Анкилозиращият спондилит се отнася към групата на серонегативните спондилоартропатии ( заболявания на гръбначния стълб и периферните стави, които прогресират до обездвижване, и при които в кръвта не се установява наличие на ревматоиден фактор) Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, при което се засягат предимно гръбначния стълб, сакроилиачните стави и по-рядко периферните стави, и околоставните инсерции. Сакроилиачните (кръстно-хълбочни) стави се намират в долната част на гърба, където кръстцовата кост (сакрум, костта непосредствено над опашната кост) се свързва с двете хълбочни кости (илиачни кости, костите, разположени в горната част на седалището) Хроничното продължаващо дълго време възпаление в тези области причинява болка и скованост в и около гръбнака. Засегнатите стави и междуставния връзков апарат стават отточни и болезнени. След време, хроничното възпаление на гръбнака (спондилит) може да доведе до пълно сливане на прешлените помежду им („циментиране“) – процес, който се означава като анкилоза. Ефектът от анкилозата е загуба на подвижността на гръбначния стълб. Гръбнакът става твърд и неподвижен.

Гонартроза

Рехабилитация при ГонартрозаКолянната става е една от големите стави, поемаща тежестта на тялото и е от съществено значение за правилната стойка и походка. Най- честият симптом при заболяването е болката. Обикновено тя се усеща по-силна от вътрешната страна на коляното или зад капачето. В началните стадии, болката се проявява при по-интензивно натоварване на коляното и отшумява в покой, а в по-напредналите става почти постоянна и независеща от натоварването. Постепенно болковата симптоматика увеличава интензитета си, става дългосрочна и все по-трудно успокояваща се от релаксация на ставата.Болката се засилва при движенията, характерни при изкачване на стълби, както и при продължително престояване в изправено положение.Облекчение се постига единствено в легнало положение, но в прогреса на заболяването, нетърпимите болки измъчват пациентите и през нощта. Развитието на заболяването протича постепенно.Мъчителната гонартроза протича със силни болки в колянната става и води до инвалидност. Не подценявайте болката в коленете. При тежки, нелекувани случаи, пациентът е невъзможно да се придвижва сам.

КОКСАРТРОЗА

Рехабилитация при КОКСАРТРОЗААртрозата е заболяване на ставите, при което се поразява ставният хрущял, уврежда се костта под него и впоследствие – околните меки тъкани – ставната капсула. Болестта е позната още с името „остеоартрит”. При различните стави, съобразно строежа и натоварването им, тя има своите специфични характеристики.
Когато става дума за тазобедрената става – се нарича „коксартроза” Първите сигнали за коксартроза са болките. Появяват се при ходене или физическо натоварване дълбоко в областта на гънката на слабините. В началото изчезват при покой и почивка, но по-късно започва да боли непрекъснато – дори нощем. Болезнеността може да се усеща по вътрешната страна на бедрото до коляното. Деформациите в ставата предизвикват скъсяване на крайника. Заедно с несъзнателното щадене на болния крак, то води до много сериозно накуцване, а в един момент и до невъзможност за движение без помощни опори – бастуни, патерици. Подвижността на крака в различни посоки става все по ограничена. Ставната капсула се свива, свиват се и мускулите, захванати за нея, което води до непроизволно сгъване на крайника, притеглянето му към другия и невъзможност за обръщане навътре.

ПЕРИАРТРИТ

Рехабилитация при ПЕРИАРТРИТЕдно от най-често срещаните в практиката заболявания на околоставните меки тъкани е т. нар. периартрит на раменната става или болест на ротаторния маншон на рамото. Биомеханиката на движенията в раменната става е сложен комплекс от съкращението на 26 мускула и гладкото движение както в самата раменна става, така и между лопатката и гръдния кош. Периартритът на рамената става е синдром, който се характеризира с болка и ограничение в движенията на ставата. В основата на болестта лежи най-често дегенеративните промени в околоставните мекотъканни структури. Важна роля играе и асептичният възпалителен процес. Водеща е болката, която при остро протичане на процеса е изключително силна и възниква в много кратък период от време. Най-често възниква нощем и не позволява на болния да заспи. Тя може да продължи няколко часа или дни. При хроничен процес в раменната става болката не е така силна, но може да продължи месеци наред. Характерно за тази болест е симптомът на „замръзналото рамо”. Той се характеризира с ограничаване на всички движеният в рамото. Всеки опит за раздвижване е съпроводен със силна болка.

Деформации на ходилото

Рехабилитация при Деформации на ходилотоЕдин от често срещаните проблеми на ходилата при много хора е изпъкналото кокалче на палеца или т.нар. (Hallux valgus). При него се получава деформация в основата на палеца на ходилото, която често е болезнена и може да доведе до възпаление на ставата и тъканите в областта. Макар в по-тежките случаи единственото решение е оперативното, то при по-леките, упражненията, масажите и физиотерапията могат да дадат много добри резултати. Самите упражнения не могат да възстановят деформацията ако тя е трайна, но значително могат да облекчат симптомите и да подобрят подвижността на ходилото. Освен това, те могат да забавят прогресирането на проблема, особено ако е в по-ранен етап. Това става чрез тонизирането на мускулите, които поддържат сводовете на ходилото и позицията на палеца. Така упражненията се явяват една от най-важните части на консервативната терапия, която е първата стъпка от решението на проблема. Желателно е да се направи консултация с кинезитерапевт и функционална диагностика.

Остиофити (Шипове)

Рехабилитация при Остиофити (Шипове)Много често на пациентите се казва, че причината за болките в гърба и ставите на крайниците се дължат на шипове (остеофити) Медицинският термин остеофит означава увеличение на нормалната костна структура и е белег за дегенерация/износване/ – най-често при заболяването остеоартроза. Среща се много често в ставите на рамената, петите, врата и гръбначния стълб. Шипове представляват издатини, които се развиват по краищата на костите. Най-често засегнатите не проявяват никакви симптоми и костните образувания могат да останат незабелязани в продължение на години. Възможно е да не се налага лечение, като решението зависи от това къде са локализирани остеофитите и как влияят на общото здравословно състояние на пациента. В някои случаи обаче, костните образувания е възможно да причинят болезнени усещания и частична загуба на двигателните възможности на ставите.
Специфичните симптоми зависят от това къде се намират костните израстъци.
• Коляно – остеофитите в коляното могат да направят болезнени кляканията и изобщо на всички движения, в които участват колената.
Костните израстъци могат да повлияят на начина, по който костите и сухожилията осигуряват плавното движение на коляното.
• Гръбначен стълб – остеофитите ограничават пространството, в което се съдържа гръбначния мозък и така да причинят тежки наранявания на гръбначния стълб или нервните корени.
А понякога костните израстъци могат да станат причина за изтръпване на ръцете и краката.
• Бедро – остеофитите могат да направят болезнено движението на тазобедрената става, въпреки че понякога болката се усеща по-надолу към коляното. В зависимост от локализацията си костните шипове могат да намалят обхвата на движение на тазобедрената става.
• Рамо – костните израстъци могат да се трият в ротаторния маншон, който представлява група от мускули и сухожилия, които осигуряват контрола на движенията на рамото. Това може да доведе до подуване /тендинит/ и разкъсвания в ротарния маншон.

Тендовагинит

Рехабилитация при ТендовагинитТендовагинитът е възпаление в или около сухожилната торбичка в човешкото тяло. Сухожилията са фиброзни тъкани, свързващи мускула с костта. Сухожилията физиологично могат да издържат на натоварване, преразтягане или усукване.
Често могат да боледуват вследствие на болести и други увреждания, при които има разкъсване на фиброзната тъкан. Болката е най-честият симптом при тендовагинит. Тя може да продължава и да се утежнява с прогресиране на състоянието или при продължително натоварване върху сухожилието. Сухожилията особено често могат да се възпалят, когато са свръхнатоварени от определена физическа активност. Спортуващите могат да станат жертви на тендовагинит, когато претренират. При болести на сухожилията в лакътната става се развива тенис-лакът. В петите често се развива тендовагинит на ахилесовото сухожилие, което причинява силна болезненост, а понякога и невъзможност за придвижване с пострадалия крайник. Често пациентите с тендовагинит се „вдървяват”. Това е състояние на постоянен мускулен спазъм или състояние, при което има невъзможност за движение в засегнатите стави, поради много силна, прорязваща болка. Вдървеността заедно с болката ограничават движението в ставата. Болковият синдром е достатъчно продължителен. Обикновено се възстановява след преминаване на активното възпаление в сухожилието или неговото влагалище. Обикновено болката отшумява, след като първоначалното нараняване е излекувано.

Възстановяване след спортни травми и увреждания

УВРЕДА НА КРЪСТНИТЕ ВРЪЗКИ НА КОЛЯНОТО

Колянната става е най-натоварваната става в тялото и има сложна структура, поради което лесно се травмира и се увреждат нейните структури. Една от най-честите травми, заедно с тази на менискуса, e увредата на кръстните връзки на коляното, като от нея са най-засегнати са футболисти, баскетболисти, борци, ръгбисти и скиори.

НАВЯХВАНЕ НА ГЛЕЗЕНА В СПОРТА

Рехабилитация при НАВЯХВАНЕ НА ГЛЕЗЕНАПочти половината от всички спортни травми са свързани с навяхване на глезена. Това е и най-често срещаната причина за спиране на спорна дейност и тренировки при спортистите. Увреждането на ставните връзки при внезапно и надвишаващо нормалния обем в глезенната става движение, се отбелязва като навяхване на глезена. Навяхването на глезена се наблюдава най-често при наличие на стари травми в областта на глезена или мускулна слабост. Навехнат глезен се получава при внезапно усукване вследствие на стъпване по неравна повърхност или прилагане на голяма външна сила върху ставата.

 

ТРАВМА НА ЧЕТИРИГЛАВИЯ БЕДРЕН МУСКУЛ В СПОРТА

Рехабилитация при ТРАВМА НА ЧЕТИРИГЛАВИЯ БЕДРЕН МУСКУЛЧесто при практикуване на спорт или при физическо натоварване може да се получи травма на четириглавия бедрен мускул . Познат още като квадрицепс (m.quadriceps femoris), този мускул е разположен в предната част на бедрото и се състои от четири глави (vastus medialis, vastus intermedius, vastus lateralis, rectus femoris), коИто участват във флексията на тазобедрената и екстензията в колянната става. Поради своето централно разположение, този мускул често поема удари, най-вече в контактните спортове като футбол, баскетбол и бойни изкуства и може да бъде контузен. Също така не рядко при спортовете свързани със скокове, удари с крака и резки смени в посоката, може да се получи разтежение на квадрицепса или сухожилията му.

РАЗТЕЖЕНИЕ НА ПРАСЕЦА ПРИ СПОРТИСТИ

Рехабилитация при РАЗТЕЖЕНИЕ НА ПРАСЕЦАМного често поради травма или прекомерното натоварване в спорта, може да се стигне до състояние познато като разтежение на прасеца. То се среща най-често в спорове, при които се натоварват значително долните крайници като лека атлетика, футбол, тенис и др. Прасеца включва мускулите гастрокнемиус и солеус (m. gastrocnemius, m. soleus) намиращи се в задната част на подбедрицата. Гастрокнемиусът е по-големият и съставен от две глави, а солеуса е по-малък и се намира под него. В следствие на рязко движение, падане или голямо натоварване, могат да се разкъсат мускулни влакна на всеки от двата мускула на прасеца и това да причини болезнена травма позната като разтежение на прасеца. В зависимост от тежестта на увредата могат да се разкъсат малък брой мускулни влакна или в редки случаи да се разкъса целия мускул. В зависимост от броя на разкъсаните влакна могат се наблюдават няколко степени на увреда.

МУСКУЛНА ТРЕСКА

Рехабилитация при МУСКУЛНА ТРЕСКАФизическите упражнения често могат да доведат до поява на дискомфорт и болка в мускулите след тренировка, позната като мускулна треска. Тази болка се появява най-често след непривична физическа дейност и е най-силна 24-72 часа след натоварване.

Рехабилитация е комплекс от методи и средства ( масаж, раздвижване, физиотерапия, лечебна физкултура и др.) и е неотменно звено при терапевтичната и профилактична здравна програма при много заболявания. Чрез рехабилитация се постига адекватно лечение и превенция на остри и хронични заболявания. Тя повишава качеството на живот, прави ни пълноценни и води до дълголетие.