Рехабилитация

Кинезитерапевт Атанас Джемперлиев рехабилитира пациенти с неврологични, ортопедични и травматични заболявания.

Най – често срещани заболявания и оплаквания в практиката.

Болка.Най- често срещаното оплакване на пациентите е болката. Тя може да се прояви на различни места, да обхване гърба (кръста, шията, торакалната област) В зависимост от заболяването, може да ирадира по крайниците (ръце, крака). Усещането за болка може да бъде леко ( изразяващо се в дискомфорт) умерено до силно с неспособност за движение в определен сегмент.
Изтръпване по крайниците. При неврологични заболявания, някои пациенти се оплакват от изтръпване в областта на ръцете.
Мускулна слабост. Често се случва в следствие от заболяване, да настъпи мускулна слабост. Най- често се засягат долните крайници (краката) Страдащите се оплакват от бърза умора. При сантиметрия се установява разлика в обиколката на двата крайника. Когато настъпи мускулна слабост в ръцете, пациентите често започват да изтърват предмети. Дейностите от ежедневния живот стават по – трудни за изпълнение.
Контрактури ( ограничени движения) Ограничените движения нарушават дейността. Етиологичните фактори са: имобилизация за дълъг период от време, неправилно проведена рехабилитация, следоперативни интервенции, мускулен гард (предизвикан от силна болка), нарушение в тонуса на мускулатурата ( мускулен дисбаланс) вродени и придобити костни деформации и др.
Оток. Той се получава при застои на телесни течности. Нарушена е трофиката на засегнатото място. При оглед е подуто.

Най- често срещаните диагнози |заболявания|в практиката :

– Дискова херния
– Радикулити
– Дископатия
– Неврити, невралгии
– Полиневропатии
– Плексит
– Гръбначни изкривявания
– Анкилозиращ спондилит
– Заболявания на периферни стави – периартрит, коксартроза, гонартроза
– Тендовагинити
– Костни деформации на ходило
– Епикондилити
– Фрактури
– Навяхване и изкълчване
– Увреда на ротаторен маншон
– Остиофити или още шипове

Физиотерапия и рехабилитация в извън болничната помощ при:

• Неврологична клиника
• Ортопедия и травматология
• Спорт и физкултура

Рехабилитацията става все по- необходима за предотвратяване на нови тревожни тенденции характерни за времето в което живеем.

Затова и нашата работа е свързана с подобряване на качеството на живот сред населението, давайки му достъпна здравна информация и медицински грижи, които ще запазят и подобрят здравословното състояние. Рехабилитацията е желателна и задължителна при определени заболявания. Тя често придружава лечението на други здравни специалисти като: невролог , ортопед, травматолог, хирург ,лични лекари и др. Здравето е най- скъпо и ценно, но често човек го цени когато го изгуби. До някъде това е и въпрос на личен избор, защото повечето усложнения от заболяванията настъпват в резултат на немарливост към себе си и подценяване на препоръки от здравни специалисти. Рехабилитацията има широк обхват от средства: кинезитерапия и физиотерапия, и може да се прилага като основно лечение при определени заболявания и съпътстващо или помощно при други.

Често задавани въпроси.

Масажите болезнени ли са?
Масажите са болезнени само тогава, когато е налице дисфункция. При здрави хора масажите са безболезнени.Често се случва човек да разбере за болка по тялото когато е на масаж. Точно затова се препоръчват периодични посещения за да се избегнат усложнения в течение на времето.

Нормално ли е след масаж да ме боли?
В много редки случаи е възможна реакция, която да създаде лек дискомфорт след масажа. Нормално е този дискомфорт да отшуми в рамките на едно денонощие, но ако продължи за по- дълго време това означава , че е силата и масажните похвати са предозирани. Ние категорично се разграничаваме от идеологията на масажистите, че колкото по- силов е масажа толкова е по- лечебен.Свидетели сме на посинени и травмирани хора след масаж, ние не одобряваме това.

Кога са противопоказани масажите и физиотерапията?
За масажите може да се каже, че нямат никакви противопоказания стига да са добре дозирани и преценени според заболяването и проведени от медицински специалист.
За физиотерапията може да кажем почти същото , но с много малки изключения:
Физиотерапия не се провежда при хора с онкологични заболявания.
Физиотерапия не се провежда при хора със сериозни сърдечно съдови проблеми, ако това се наложи се провежда консултация с повече здравни специалисти за да се прецени добре риска и ползата от лечението.
Физиотерапия не се провежда при бременност.

При наличие на метални импланти и остри състояния провежда ли се физиотерапия?
Тези състояния са доста относителни и отговора може да бъде да и не.Относно металните импланти има физиотерапевтични процедури, които не въздействат върху метала. Дали е възможно лечение или не, може да стане ясно само след преглед. Що се касае за остротата на заболяването там въпроса е също спорен!Много стари и грешни са разбиранията, че физиотерапията е противопоказана при остри състояния. Практиката ни показва, че пациентите с болки в шията , гърба и лумбалната област се повлияват изключително добре след проведеното лечение. Имали сме пациенти,които почти не са можели да ходят от силна болка в кръста и са идвали с придружител при нас, след проведеното лечение те са изпитали значително подобрение.Същото може да се каже и за страдащите от болки във врата. Посреща ли сме пациенти с неспособност да се обърнат. Това са все заболявания настъпили остро , често веднага след ставане или при извършване на някакво действие. Също като аргумент може да добавим, че физиотерапия се провежда и в болничните заведения, когато болните са хоспитализирани (приети в болница)

Ако дойда един път ще се оправя ли?
Рехабилитацията е един непрекъснат цикъл, всеки човек има нужда от възстановяване в определен момент от живота си и да, възможно е от едно посещение да се подобри състоянието Ви и да излезете от кабинета почти без оплаквания, но това е само възможност и никои неможе да даде гаранция, че точно при Вас ще е така.Колко бързо ще се възстанови пациента зависи от много фактори ( възраст, диагноза, до колко е изразено самото заболяване и др.)

Възможно ли е след проведената рехабилитация болката да се усили?
Всяко едно отклонение в усещането задължително се съобщава. Както при масажите така и при физикалните терапии е възможно засилване на болката след провеждането на процедурите. Това е нормална реакция когато засилването на болката е минимално, но става ли въпрос за силно засилване след терапията това е индикация за промяна в назначените процедури или в продължение на същите, но в по-ниска дозировка.