Рехабилитация

Кинезитерапевт Атанас Джемперлиев рехабилитира пациенти с неврологични, ортопедични и травматични заболявания.

Най – често срещани заболявания и оплаквания в практиката.

Болка.Най- често срещаното оплакване на пациентите е болката. Тя може да се прояви на различни места, да обхване гърба (кръста, шията, торакалната област) В зависимост от заболяването, може да ирадира по крайниците (ръце, крака). Усещането за болка може да бъде леко ( изразяващо се в дискомфорт) умерено до силно с неспособност за движение в определен сегмент.
Изтръпване по крайниците. При неврологични заболявания, някои пациенти се оплакват от изтръпване в областта на ръцете.
Мускулна слабост. Често се случва в следствие от заболяване, да настъпи мускулна слабост. Най- често се засягат долните крайници (краката) Страдащите се оплакват от бърза умора. При сантиметрия се установява разлика в обиколката на двата крайника. Когато настъпи мускулна слабост в ръцете, пациентите често започват да изтърват предмети. Дейностите от ежедневния живот стават по – трудни за изпълнение.
Контрактури ( ограничени движения) Ограничените движения нарушават дейността. Етиологичните фактори са: имобилизация за дълъг период от време, неправилно проведена рехабилитация, следоперативни интервенции, мускулен гард (предизвикан от силна болка), нарушение в тонуса на мускулатурата ( мускулен дисбаланс) вродени и придобити костни деформации и др.
Оток. Той се получава при застои на телесни течности. Нарушена е трофиката на засегнатото място. При оглед е подуто.

Най- често срещаните диагнози |заболявания|в практиката :

– Дискова херния
– Радикулити
– Дископатия
– Неврити, невралгии
– Полиневропатии
– Плексит
– Гръбначни изкривявания
– Анкилозиращ спондилит
– Заболявания на периферни стави – периартрит, коксартроза, гонартроза
– Тендовагинити
– Костни деформации на ходило
– Епикондилити
– Фрактури
– Навяхване и изкълчване
– Увреда на ротаторен маншон
– Остиофити или още шипове

Физиотерапия и рехабилитация в извън болничната помощ при:

• Неврологична клиника
• Ортопедия и травматология
• Спорт и физкултура

Рехабилитацията става все по- необходима за предотвратяване на нови тревожни тенденции характерни за времето в което живеем. Това са:

1. Травматизъм ( битов, транспортен, производствен и др.)
2. Хипокинезия или намалена двигателна активност. С развитието на технологиите, човечеството става все по- малко подвижно. Това застрашава човешкото здраве.
3. Недостатъците в градската среда на живот: мръсен въздух , висок шум, нездравословна храна и др., влияят отрицателно на здравето ни, макар да не го усещаме пряко. Тези влияния се кумулират и в късен етап водят до нарушаване на нашето добро здраве и поведение.
4. Напредъка на фармацевтичната индустрия и производството на нови лекарства спаси редица болни, които в миналото биха загинали, но сега те остават тежки инвалиди. Това налага допълнителна намеса и рехабилитацията е единствената алтернатива.
5. Медикаментозната терапия и хирургията напредват в своята област, но въпреки това немогат да разрешат напълно здравните проблеми. Свидетели сме на все по- модерни и съвършени лекарства и хранителни добавки, оперативни техники , а болните стават все повече. Това налага по- комплексно лечение и по- сериозни мерки за профилактика.
6. Ниска здравна култура, която води до неправилни избори в ежедневието и лошо качество на живот.
Затова и нашата работа е свързана с подобряване на качеството на живот сред населението, давайки му достъпна здравна информация и медицински грижи, които ще запазят и подобрят здравословното състояние. Рехабилитацията е желателна и задължителна при определени заболявания. Тя често придружава лечението на други здравни специалисти като: невролог , ортопед, травматолог, хирург ,лични лекари и др. Здравето е най- скъпо и ценно, но често човек го цени когато го изгуби. До някъде това е и въпрос на личен избор, защото повечето усложнения от заболяванията настъпват в резултат на немарливост към себе си и подценяване на препоръки от здравни специалисти. Рехабилитацията има широк обхват от средства: кинезитерапия и физиотерапия, и може да се прилага като основно лечение при определени заболявания и съпътстващо или помощно при други.

Методи на кинезитерапията:

1. Функционална диагностика на опорно двигателния апарат.
2. Пасивни и активни упражнения
3. Постизиометрична релаксация
4. Стречинг на периферна нервна система
5. Лечебна гимнастика
6. Мобилизация на периферни стави и гръбначен стълб
7. Mасажи

Тук е мястото да споменем , че има професия масажист , която може да придобие всеки след 30 дневно обучение. Медицинските специалисти се разграничаваме от недипломираните масажисти с курсове. Важно е да се каже, че масажистите нямат медицинско образование и тяхната работа е насочена да създават удоволствия и да задоволяват капризите на клиентите решили да ги посетят. Те имат правоспособност да извършват само класически масаж и всичко останало, което предлагат като услуги е под съмнение. Лечебни, спортни, специализирани (всеки един масаж различен от класически) масажи могат да извършват само медицински специалисти и подвеждащите оферти най – често на половин цена за: ‘’болкоуспокояващ масаж ’’, ‘’ точков ’’ ,‘’ с разтягане , опъване и наместване ’’ или пък ‘’ с освобождаване ‘’ са изцяло за сметка на пациента!