Нервно мускулна електро стимулация

Мускулна елекростимулация

Нервно мускулната електро стимулация е разработена от руски учен за да подобри спортните постижения при спортисти. Този вид стимулация се разграничава от останалите с това , че действа в голяма дълбочина и може да въздейства, както на напречно набраздената мускулатура така и на гладката ( стени на кръвоносни съдове, органи) Дълбокото въздействие я прави много ефикасна в рехабилитацията и се понася относително приятно, без да създава усещане за изтръпване или боцкане с иглички, което е често срещано при плитките мускулни електро стимулации с нискочестотен ток.

Електро стимулацията спомага за възстановяване на тъканите, органите и системите, особено нервите и мускулите, които са загубили нормалната си функция в резултат на заболяване или нараняване. Електро стимулацията е от решаващо значение при лечението на заболявания от нервно естество, водещи до ограничаване на активните движения, намаляване на силата и хипотрофия на мускулите. Електро стимулация може да се постигне с различни параметри и в зависимост от тях може да постигнем различни ефекти.
Възстановява активността на нервно-мускулната система – подобрява нервната проводимост и увеличава мускулната сила ( този ефект ще подобри спортните постижения и ще засили слабата мускулатура при пациенти. Тази стимулация е подходяща за хора, които желаят да засилят коремната мускулатура. Комбинацията от упражнения и нервно мускулна електро стимулация дава двойно по- добър резултат. Процедурата се отразява много добре и за футболисти, които често страдат от спортни травми на долни крайници (крака)

Подобрява кръвообращението и храненето на тъканите, намалява застойните явления и продукти на умора. ( Ритмичната контракция на мускулите подобрява циркулацията на кръв, новата и свежа кръв обогатява стимулираната област с подходящи хранителни вещества. Често при спортистите времето за възстановяване е кратко, а този ефект подпомага възстановителния процес. Мнозина знаят, че мускулната тъкан расте по време на почивка (фаза на възстановяване) и когато възстановяването е недостатъчно следващите тренировки са с по-слаб резултат.

Възстановява мускулния тонус.

Може да има и обезболяващо действие.

Активирането на кръвообращението под въздействието на електростимулацията е фактор, който осигурява много компоненти на лечебния процес. Това е подобрение в трофизма (храненето) на тъканите, отстраняване на продуктите от нарушен метаболизъм от патологични огнища, разнасяне на отоци, регенериране на увредени тъкани, нормализиране на увредените функции. Наред с подобряването на циркулацията на стимулирания участък се активират процесите на синтез на нуклеинови киселини, включително РНК. 
Електростимулацията, причиняваща двигателно възбуждане и мускулна контракция, едновременно рефлексивно подобрява целия комплекс от метаболитно-трофични процеси, насочени към енергийното снабдяване на работещите мускули

Показания:
• слаба парализа ,нервна травма, токсични увреждания, нервно възпаление, дегенеративно-дистрофични заболявания на нервната система и гръбначния стълб;
• централна пареза и парализа, свързани с нарушена церебрална циркулация;
• мускулна хипотрофия в случай на хиподинамия, превръзки за имобилизация;
• Възстановяване след тренировки при елитни (професионални спортисти)
• следоперативна чревна пареза, запек ( нарушена перисталтика) хипомоторна дискинезия на стомаха, черва, жлъчни пътища, херния;
• атония на сфинктера на пикочния мехур ( задържане на урина) и ректума;метаболитни нарушения: затлъстяване, целулит.

Противопоказания: остри възпаления, гнойни заболявания, остри мозъчни нарушения на кръвообращението, епилепсия, имплантиран пейсмейкър, свободни метални тела в жизненоважни органи, които могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове при вибрационни движения, бременност.
Тази терапия се назначава само след преглед и по преценка от специалист.